A nevem Pokoraczki Szilárd, mesterfokú pszichológus diplomámat munka- és szervezetpszichológia szakirányon végeztem az ELTE PPK-n 2022-ben. A hivatásom megalapozza személyközpontú attitűdömet, és azt is, hogy hiszek a tudatosságban, az önismeretben, a proaktivitásban, s a jó felé törekvő,  folytonos változásra rendeltetett emberben. Jelenleg Product Owner (~IT terméktulajdonos) pozícióban dolgozok egy banknál, ugyanakkor hosszútávú szakmai terveim között szerepel, hogy ne csupán üzleti elemzőként és termékmenedzserként építsem karrieremet, hanem az is, hogy pszichológiai tanácsadói munkával foglalkozzak. Ennek érdekében hamarosan tanácsadói szakpszichológusi képzésben szándékozok részt venni.

2023-ban elindítom másodállású egyéni vállalkozásomat, amely lehetővé teszi, hogy pszichológiai tanácsadást végezzek a teljesállású munkaidőmön kívül. Alapvetően a személyes találkozást preferálom Budapesten heti egy alkalommal, de a klienseim számára lehetőséget biztosítok az online találkozásra is. A szolgáltatást mentálisan egészséges felnőtt emberek számára tudom nyújtani.

Milyen témákban fordulhatsz hozzám?

Az első találkozás során természetesen megismerkedünk egymással, illetve körbejárjuk azt a témát, amellyel kapcsolatban pszichológusi segítséget kérsz. A következő 2-3 alkalom során mélyebben feltárjuk a problémát, annak okait, és az azokból eredő viselkedésmintákat, szokásokat. Ezek azonosítása segít minket abban, hogy akciótervet készítsünk a probléma megoldására, az életminőség növelésére, és a kitűzött célok elérésére. A további alkalmakat pedig az elkészített akcióterv mentén vezetjük az előre megbeszélt keretek között.

Szeretném hangsúlyozni, hogy klinikai szakpszichológusi végzettség és az ahhoz kapcsolódó különböző módszerspecifikus képzettségek hiányában nem rendelkezem azzal az eszköztárral és kompetenciákkal, amelyek a személyiség mélyebb rétegeit érintő komplex problémák megoldását, személyiségzavarok kezelését támogatnák. Ennek megfelelően kerülöm az olyan pszichológusi munkát, amely kifejezetten a személyiség megváltoztatását vagy bizonyos irányba történő formálását célozza. Ugyanakkor hiszem azt, hogy a viselkedésminták feloldása, szokások megváltoztatása vagy megszüntetése, és az önismeret és az énhatékonyság növelése jótékony hatással bírnak a személyiség egészére, sőt mi több visszahatnak a személyiség belső rétegeire is. Ahogy már több ezer évvel ezelőtt Buddha is megfogalmazta:

Az elme a mindenség. Amit gondolsz, azzá válsz.

Várom tehát megkeresésed, ha valamennyi felsorolt témát illetően segítségre van szükséged.

Az emberi lélek mellett érdekel a társadalom, a közélet, a szociálpszichológiai jelenségek mögött rejlő ok-okozatok és a miértek feltárása is. Azt gondolom, hogy minden pszichológiai és szociológiai mozzanat illetve történés az egyének közötti dinamikus kapcsolatokban értelmezhető, egzisztencialista szempont szerint pedig vallom, hogy életünk szabadságát a felelősségvállalásunk, a spontaneitásunk, és alkotó tevékenységünk határozza meg.

Nem titkolt személyes célom jelen weboldallal az alkotó tevékenységem bővítése és a nagy kollektív egészhez való egyéni hozzájárulásom biztosítása is. Blogposztjaimmal illetve komolyabb hangvételű elemző szakmai cikkeimmel mind a bennünket meghatározó, mind a minket körülölelő világunk mélyebb értelmezési szinteken való megismerését kívánom szorgalmazni, segíteni.

Hálás szívvel üdvözöllek,
Szilárd